ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.00. ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΗ ONLINE ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ www.festivalierapetra.gr

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Βλάσση, ανοίγει την αυλαία και κηρύσσει ζωντανά επί σκηνής την έναρξη των Φεστιβάλ, μαζί με τον 10χρονο σολίστ - παιδί θαύμα, Στέλιο Κερασίδη, σε μια μοναδική εκτέλεση του εμβληματικού Οσκαρικού έργου του Βαγγέλη Παπαθανασίου «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και ο διακεκριμένος φωτοειδησεογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Δημήτρης Μεσσίνης.

Αφιέρωμα στα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με μουσικοχορευτικά και διαδραστικά δρώμενα.

  • Στέλιος Κερασίδης – Ο 10χρονος σολίστ - θαύμα, ο νέος Μότσαρτ, μουσική ιδιοφυία, με διεθνείς εμφανίσεις στο Ηρώδειο, Carnegie Hall Νέα Υόρκη, Royal Albert Hall Λονδίνο. Σπουδαιότερες δημιουργίες του: «Το Βαλς της Απομόνωσης», «Το Βαλς της Αναγέννησης» και το πρόσφατο «Anti-War Etude».
  • Δραματουργικό διαδραστικό δρώμενο και βίντεο από video-projection στην επική σύνθεση «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την αποστολή της ΝΑSA το 2001 στον Άρη με το διαστημικό σκάφος Mars Odyssey. Εκτέλεση - διασκευή με λύρα, από τον Αλέξανδρο Lyra. Επί σκηνής η Εθελοντική Ομάδα Χορού των Φεστιβάλ.
  • Μουσική γέφυρα Δύσης – Ανατολής με το παραδοσιακό μικρασιατικό τραγούδι «Μενεξέδες και Ζουμπούλια». Ερμηνεία: Ελεάννα Καρανδεινού, Μουσική Εκτέλεση: Αλέξανδρος Lyra στη λύρα και Γιώργος Τσαγκαράκης στην κιθάρα.
  • Μουσικοχορευτικό δρώμενο από την Χορευτική Ομάδα Δημήτρη Καπαράκη, πάνω στο Ζεϊμπέκικο και στον Χασάπικο χορό που συνδέεται με την ομαδική κίνηση των στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου.
  • Μαθητές και Καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου παρουσιάζουν μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς με κουτάλια..
  • Η Τελετή Έναρξης θα κλείσει με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Γη της Πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάσση, για τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας. (Διάρκεια 60 ́)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την Τελετή Έναρξης παρουσιάζουν, η Διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου Μαριάννα Χαίτα και ο ηθοποιός / σκηνοθέτης / σεναριογράφος Χρήστος Σολωμός