press22

«Έβαλα τ’ αυτί μου και άκουσα την Αρχαία Ελιά 5000 χρόνων να λέει…»

Ο παππούς μου, μου είπε ότι σε μία περιοχή του Καβουσίου στο χωράφι μας, υπάρχει ένα δέντρο ελιάς, που ο κορμός του είναι χοντρός σαν την τάξη μας και  είναι πέντε χιλιάδων χρόνων. Είναι τόσο μεγάλη η ελιά, που παλιά ο παππούς μου και η γιαγιά μου για να μαζέψουν τις ελιές, όταν το δέντρο ήταν φορτωμένο χρειαζόταν τέσσερις ημέρες. Το δέντρο αυτό το έχουν δωρίσει στο δήμο Ιεράπετρας, για να το καμαρώνει και να το θαυμάζει όλος ο κόσμος. Όποιος ακουμπήσει το αυτί του πάνω στον κορμό της ελιάς και εκείνη καταλάβει, ότι την αγαπά του μιλάει και του λέει την ιστορία της. Θέλετε κυρία να κάνουμε μια εκδρομή στην ελιά, να την αγκαλιάσουμε όλα τα παιδιά και να βάλουμε το αυτί μας πάνω στον κορμό της, για να ακούσουμε την ιστορία της; Όλα τα παιδιά ξεσηκώθηκαν και παρακαλούσαν την κυρία να πάνε. Η δασκάλα ενθουσιασμένη τους έκανε το χατίρι και έτσι έγινε η εκδρομή. Τα παιδιά έπαιξαν χόρεψαν και τραγούδησαν γύρω από την ελιά και όταν κατάλαβαν, πως εκείνη ένιωσε την αγάπη τους την αγκάλιασαν, έβαλαν το αυτί τους πάνω στον κορμό της  και έκαναν απόλυτη ησυχία, για να ακούσουν τι θα τους πει.

Και να τα παιδιά τι είπαν πως άκουσαν;

 1. Εμένα μου είπε «Εδώ στην περιοχή του Καβουσίου έζησαν οι πρώτοι άνθρωποι της Κρήτης, που λεγόταν Μινωίτες.»
 2. Εμένα μου είπε «Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός ήμουν αγριελιά μα ήρθα εδώ, που ήρθαν οι πρώτοι άνθρωποι και οι 12 θεοί.  Τότε η Θεά Αθηνά με αγκάλιασε, με έκανε ήμερη και με δώρισε στους ανθρώπους.»
 3. Εμένα μου είπε « Ο θεός Δίας που γεννήθηκε εδώ στο Λασίθι, στο Δικταίο Άντρο,   συγκινήθηκε και μου έδωσε ευχή: Είπε «Πάντα να ζεις.  Ποτέ να μην σε κάψει η φωτιά, για αυτό καμία πυρκαγιά δεν με έκαψε.»
 4. Εμένα μου είπε «Ο Μίνωας κατάλαβε την αξία μου και έκανε βασιλιά του τόπου το γιο του τον Κατρέα. Ακόμη και σήμερα υπάρχει περιοχή στο Καβούσι με το όνομα «Κατράς» (από το Κατρέας).
 5. Εμένα μου είπε «Τα 5.000 χρόνια που ζω έχω κάνει τόσες ελιές, που αν τις βάλουμε στο αλάτι, όταν ωριμάσουν θα τρώνε όλοι οι Κρητικοί για τρία χρόνια και η αξία τους είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.» (Έχει γίνει υπολογισμός με μέτρο ελάχιστης απόδοσης.)
 6. Εμένα μου είπε «Από ‘δω ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο έκλεψε την Ευρώπη μία ωραία Βασίλισσα, από την Φοινίκη και την πήγε σε μία άγνωστη περιοχή,  που πήρε το όνομά της και είναι η σημερινή Ήπειρος της Ευρώπης.
 7. Εμένα μου είπε «Κάτω από τους κλώνους μου γινόταν παλιά μεγάλες γιορτές προς τιμήν του Δία και της Θεάς Αθηνάς.»
 8. Εμένα η αρχαία ελιά μου είπε, πως είδε την γέννηση του Χριστού και τότε ήταν τριών χιλιάδων χρόνων.
 9. Εμένα μου είπε «Εγώ η ελιά αγαπάω όλα τα παιδιά και  θέλω να μαζέψετε λίγες ελιές και όταν ωριμάσουν να τις φάτε για μεσημεριανό στο σχολείο σας.»
 10. Εμένα μου είπε «Ο Μίνωας με φρόντισε, με μπόλιασε και είπε: Από αυτή την ελιά να γίνουν ήμερες όλες οι αγριελιές του κόσμου.»
 • Η  μυθολογία προέρχεται από τον αείμνηστο καθηγητή Φιλολογίας Νίκο Ρεμεδιάκη.
 • Η καταγραφή  του μύθου έγινε από τον Ερευνητή Λαογράφο Μανώλη Πηγιάκη.
 • Ο Γραμματικάκης δώρισε την Ελιά στο δήμο της Ιεράπετρας. Από τα κλαδιά της στεφανώθηκαν οι γυναίκες Μαραθωνοδρόμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έγιναν στην Ελλάδα.

Την καταγραφή  του μύθου «Έβαλα τ’ αυτί μου και άκουσα την Αρχαία Ελιά 5000 χρόνων να λέει…»  έκανε ο Ερευνητής Λαογράφος Μανώλης Πηγιάκης,  που παραχώρησε αποκλειστικά τα πνευματικά δικαιώματα του έργου αυτού στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards». Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας &Awards» κα Ελένη Βλάσση παραχωρεί  στο Νηπιαγωγείο Κεντριού τον ως άνω μύθο «Έβαλα τ’ αυτί μου και άκουσα την Αρχαία Ελιά 5000 χρόνων να λέει…» , ώστε να τον χρησιμοποιήσει για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, διαγωνιστικούς λόγους, με την προϋπόθεση  να αναγράφεται  και να αναφέρεται παντού, ότι τα πνευματικά δικαιώματα  αυτού του μύθου, ανήκουν αποκλειστικά στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards.»