eleni bigΕίμαι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards από το 2014.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιεράπετρα.
Σπούδασα στη Γαλλία Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία. Οι γλώσσες που μιλάω άπταιστα είναι Γαλλικά και Αγγλικά.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

 • Δημοσιογράφος, μέλος της Δημοσιογραφικής Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
 • Διοικητικό στέλεχος, Δημοσιογράφος, Παρουσιάστρια, αρχισυντάκτης σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και του εξωτερικού(Γαλλία, Καραϊβική). Στη Γαλλία εργάστηκα για πολλά χρόνια στο κανάλι FR3. Διετέλεσα απεσταλμένη δημοσιογράφος – παρατηρήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα εργάστηκα στα κανάλια ALTER και EXTRA, ως δημοσιογράφος παρουσίασης στις εκπομπές «10-12» (Πολιτικοκοινωνικό μαγκαζίνο) και «Αλήθεια ή Παραμύθια» (Εκπομπή Έρευνας).
 • Εξωτερικός συνεργάτης σε θέματα έρευνας στα κανάλια MEGA, στην Εκπομπή «Κοινωνία Ώρα 8» με το Νίκο Κακαουνάκη, στην ΕΡΤ με το Νίκο Παπαθανασίου στην εκπομπή «Σαν Παραμύθι» και στο Kontra Channel.
 • Αρθρογράφος για 12 χρόνια στην εφημερίδα «Βραδυνή».
 • Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της «ΧΡΥΣΕΑ».
 • Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνοκινέζικης και Μεσογειακής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
 • Υπεύθυνη τύπου, δημοσίων σχέσεων και οργάνωσης των παγκοσμίων συνεδρίων αλιείας και δημοσίων ιχθυοσκαλών στην Κάλυμνο και στις Αζόρες.
 • Παραγωγός, Σεναριογράφος και Σκηνοθέτης, Εκατοντάδων ντοκιμαντέρ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις 5 Ηπείρους, με συμμετοχή στα περισσότερα Διεθνή Φεστιβάλ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έχω σκηνοθετήσει σειρές ντοκιμαντέρ με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που παρουσιάζουν λαούς και πολιτισμούς της Καραϊβικής, της Mέσης Ανατολής, των Αζορών, της Ταϊτής ,της Ασίας της Βορείου Αφρικής και της Ευρώπης. Ενδεικτικά κάποιες από τις σειρές ντοκιμαντέρ μου είναι οι κάτωθι:  Σειρά 20 Ντοκιμαντέρ τα οποία γυρίστηκαν στο Μαρόκο με τους εξής τίτλους: «Ο Δρόμος προς τον Νότο», «Μαρακές-Άτλαντας-Ουαρζαζάτ», «Λα Κάσμπα»,«Το Καραβάνι των Τουαρέγκ», «Μωαμεθανισμός και Μαγεία», «Οι Βέρβεροι της Μαροκινής Σαχάρας», «Οάσεις της Ερήμου», «Ισλάμ και θεουργική Νοσολογία», «Οι Δέκα Φυλές», «Η Ψυχή του Νότου-Φές», «Ο χορός της φωτιάς» «Ο Μικρός Άτλαντας», «Το Τριαντάφυλλο της Ερήμου», «Λαξευμένα Χωριά», «Οι μάγισσες του Μαρακές», «Γάμος α λα Μαροκινά», «Χρώματα και αρώματα», «Φαντασία», «Πλατεία των θαυμάτων: Τζεμάα ελ Φνα», «Το απαγορευμένο Τέμενος».

 • Σειρά 15 Ντοκιμαντέρ τα οποία γυρίστηκαν στην Ιορδανία με τους εξής τίτλους: «Η Ιορδανία των θησαυρών», «Wadi-Rum:Ουάντι Ρούμ» «Αλ-Αράμπα- ο δρόμος των Βεδουίνων», «Ο Λώρενς της Αραβίας» , «Από το Αμμάν στην Πέτρα», «Μάνταμπα της Ιορδανίας και της Ορθοδοξίας», «Μόντε Νέβο», «Στο Βασίλειο της Ναβατηνής», «Οι άνθρωποι των βουνών», «Το χαλί του Αλαντίν», «Αμμάν -  Αμμάν», «Οι πρώτοι χάρτες», «Η Ροζ Πέτρα», «Η στιγμή του ναργιλέ», «Ο λαός της ερήμου».
 • Σειρά 9 Ντοκιμαντέρ τα οποία γυρίστηκαν στις Αζόρες με τους εξής τίτλους: «Στην ουρά των Κυκλώνων», «Ακολουθώντας τις Φάλαινες» «Στο νησί Φαγιάλ» , «Σάου Μιγκέλ», «Γεννημένη από  τη Λάβα και τα κύματα» , «Χορεύοντας με τους Ταύρους», «Στον Κρατήρα», «Αναδυόμενη Ατλαντίδα», «Ο Διόνυσος του Πίκου).
 • 4 Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν στην Καραϊβική με τους εξής τίτλους: «Η Πεταλούδα- Γουαδελούπη της Καραϊβικής», «Στη ζούγκλα της Κυριακής» , «Ντομίνικα» , «Οι τελευταίοι των Καραΐμπ». 4 σειρές από 20 Ντοκιμαντέρ στις χώρες Γαλλία,Βέλγιο ,Ιταλία,Ελλάδα.

Για την παραγωγή αυτοτελών ταινιών και σειρών ντοκιμαντέρ, έχω συνεργαστεί με κανάλια και  εταιρείες παραγωγής σε όλο τον κόσμο, όπως: TVGuadeloupe(Καραϊβική),A1(Dominica–Αμερική), F3, CentreCinematographiqueMarocain (Μαρόκο), HighTechVision (Ιορδανία),PlaniPressκαιMultiproduction (Γαλλία), MultiiconBroadcastκαιMultivision (Ελλάδα).

Βραβεία – Συμμετοχές ταινιών μου σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

 • Υπηψήφια για το βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες: «Γη της Πονεμένης Παναγιάς» και «Ελαίας Δρόμοι».  
 • Βραβείο (αυτοκρατορική σφραγίδα του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας) από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας για το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι».

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ:
«Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί», «Γη της Πονεμένης Παναγιάς », «Γυναίκες της Αθήνας », «Φράγμα » , «Ένας θεός γεννιέται», «Ελαίας Δρόμοι», «Χρυσή», «Michel Foucre», «Στη σκιά του Άτλαντα», «Χωρίς Πατρίδα – Ξένοι στο ίδιο σπίτι», «Δημήτρης Λιαντίνης», «Ντομίνικα», «Γουαδελούπη», «Ο χορός των τσιγγάνων», «Βραχομορφές», «Χορεύοντας με τους ταύρους», «Το τριαντάφυλλο της ερήμου», «Η Ροζ Πέτρα». Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ινδονησίας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μοντάνας, Φεστιβάλ Γεωργίας, Μόσχας Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Αρμενίας, Παρισίων Μαρόκου, Κίνας, Los Angeles, Δελχί, Ν. Αφρικής, Αζόρες, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest Χαλκίδας, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «MEDIMED» στην Βαρκελώνη, στο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αριδαίας, στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας «ΑΓΩΝ», στο Παγκόσμιο Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου, στο Φεστιβάλ Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας, στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Ιεράπετρας, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Καλαμάτας, στην Ταινιοθήκη Ελλάδος, στο Πάρκο Τρίτση, στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας, στον Κινηματογράφο «Αλκυονίς», στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.

 • Συμμετοχή ντοκιμαντέρ στον ομογενειακό φορέα της Αυστραλίας στο «Glendi Greek Festival 2018 για τον εορτασμό της εθνικής επετείου 24 και 25 Μαρτίου στην μακρινή Ήπειρο της Ν. Αυστραλίας - Ν. Ζηλανδίας, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων και στην Παγκρήτια Έκθεση «Κρήτη – Η μεγάλη Συνάντηση », στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
 • Σειρά νέων ντοκιμαντέρ 2019 που αφορούν την Κρητική Διατροφή και θα προβληθούν για πρώτη φορά στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Η σειρά αυτή αποτέλεσε το αναπτυξιακό εργαλείο προώθησης Ιεραπετρίτιτκων - Κρητικών προϊόντων στο Ισραήλ. Τι πετύχαμε: Η Ιεράπετρα αναγνωρίστηκε ως Γαστρονομικός Προορισμός από φέτος από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας και Διατροφής Mr. Avielli του Πανεπιστημίου Ben Gurion.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας από το 2014.
Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, συμμετείχα σε αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, στη Ρωσία, συντελώντας στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών, ισχυρών δεσμών των δύο χωρών και λαών και στην προβολή της Ιεράπετρας.

ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΗΓΕΣΙΑ και την πολύπονη δουλειά μου στο Φεστιβάλ ,το 2017 ένταξα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανάμεσα στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Κόσμου, προσδίδοντάς το με αξιολόγηση 5 αστέρων.

Εξασφάλισα για το Φεστιβάλ την  ετικέτα ποιότητας του προγράμματος «EFFE» (Europe for Festivals, Festivals for Europe 2017-2018-2019), ως αναγνώριση των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ που συμβάλλουν τόσο στην ενδυνάμωση όσο και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής τους κοινωνίας, αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.

Πετύχαμε με το σκηνοθετικό μου έργο την προώθηση της τοπικής κουλτούρας στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι και την ανάδειξη της Ιεράπετρας, ως πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου και ως τη Νοτιότερη Πύλη της Ευρώπης, γέφυρα και σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ να αναγνωρισθεί ο Δήμος μας ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός, δίνοντας έτσι την ώθηση στο 2ο μεγάλο πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας, τον τουρισμό.

Από το 2017 δημιούργησα το «China Dream -Κινέζικο όνειρο», μια φαντασμαγορική συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ της Ιεράπετρας με τα  9 μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ της Κίνας. Σκοπός: η ανταλλαγή ανθρώπινου δυναμικού με Πολιτιστικούς Πρεσβευτές από την Κίνα και την Ιεράπετρα.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: οι διεθνείς συνεργασίες για την ανάδειξη του Δήμου Ιεράπετρας ως Διεθνές Κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η πολιτισμική αναγνώριση της Ιεράπετρας και των χωριών της σε ενάμιση δισεκατομμύριο πληθυσμό της Κίνας. Στη συνδιοργάνωση αυτή, συμμετέχουν 5 από τα μεγαλύτερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κίνας καθώς επίσης και 10 από τα σπουδαιότερα  Φεστιβάλ της μακρινής χώρας. Συμμετείχα ως Εκπαιδεύτρια Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, του 5ου Κινηματογραφικού Συμποσίου σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κίνας ανάμεσα σε διάσημους Ευρωπαίους Σκηνοθέτες- συμμετοχής. Από το Σεπτέμβριο του 2018 είμαι 10ετής Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ενός από τα μεγαλύτερα της Κίνας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

 • Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ)
 • Μέλος της Πανελλαδικής Κριτικής Επιτροπής (ΕΑΚ) για τα Βραβεία «ΙΡΙΣ» του Ελληνικού Κινηματογράφου
 • Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας Awards
 • Δημοσιογράφος – Τακτικό Μέλος της Δημοσιογραφικής Ένωσης ΕΣΗΕΑ
 • Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της «ΧΡΥΣΕΑ».
 • Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής και Μεσογειακής Ακαδημίας Κινηματογράφου
 • Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Silk Road Cup International Film Support Program Summit Forum της Κίνας.
 • «European Documentary Network» - Μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου Κινηματογράφου
 • ΑΜΕΑ – Μέλος του Γαλλικού κέντρου υγείας INVILIDE στο Παρίσι
 • Μέλος του Μικρασιατικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2012 είμια Πολιτευτής του Νομού Λασιθίου και από το 2014 είμαι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΝΩΜΕΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας.

Η δημιουργική καλλιτεχνική μου δράση και ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου μου, όλα αυτά τα χρόνια, συνετέλεσαν ώστε η Ιεράπετρα να γίνει γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου, κινητοποιώντας το ακαδημαϊκό ένστικτο πολλών επιστημόνων,  ωθώντας τους σε κοινωνιολογική μελέτη και έρευνα της θεματολογίας των ντοκιμαντέρ, που κατέγραψα και σκηνοθέτησα με αποτέλεσμα να αξιολογηθεί ως ο γαστρονομικός προορισμός του 2019 και ως τουριστικό προορισμό.

Στην κοινωνική μου προσφορά, είναι ο αγώνας και η καταβολή μεγάλης προσπάθειας μαζί με όλους τους Ιεραπετρίτες και τους Φίλους Νοσοκομείου Ιεράπετρας για το Νοσοκομείο μας, με πολλαπλές προσωπικές συναντήσεις και πιέσεις μου στον Υπουργό Υγείας. 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Μέσα από την πολιτιστική-κοινωνική διπλωματία, άνοιξα εμπορικούς και επενδυτικούς δρόμους σε μεγάλες χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα, συνδέοντας το μέγιστο αγροτικό προϊόν-αγαθό της Ιεράπετρας (λάδι - μέλι), για εξαγωγή και πώληση στις μεγαλύτερες αγορές της γης. Αυτό συνεπάγεται άνοιγμα νέων αγορών, επιχειρηματικές και επενδυτικές αποστολές και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Σκοπός μου είναι η αγροδιατροφική σύμπραξη και η γαστρονομική κατοχύρωση της Κρητικής και Ιεραπετρίτικης Κουζίνας ως της πιο υγιεινής του κόσμου.
Διοργανώσαμε την «1η Ημερίδα Ιατρικού Τουρισμού» τον Απρίλιο του 2019 με απόλυτη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο της ανάπτυξης με εθνικούς και διεθνείς φορείς προώθησης του ιατρικού τουρισμού στην Ιεράπετρα.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ως πρέσβειρα πολιτισμού, ταξιδεύω σε πάνω από 70 χώρες του κόσμου, εκπροσωπώντας το Φεστιβάλ της Ιεράπετρας  προβάλλοντας το Δήμο μας με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί η Ιεράπετρα στους τουριστικούς , στους πολιτιστικούς, στους γαστρονομικούς χάρτες και στον αγροτουρισμό.

Διεθνείς διακρίσεις ως μεσολαβητής πολιτισμού διακρίθηκα για την ευρηματική καλλιτεχνική μου αντίληψη και τη διαχρονική ποιότητα των ταινιών τόσο από τους κριτικούς κινηματογράφου, όσο και τους Ακαδημαϊκούς, καθηγητές σκηνοθεσίας από την Κίνα, Βαρκελώνη, Παρίσι και Ρωσία.

Στα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα είναι και η ζωγραφική. Έχει εκθέσει έργα της σε πολλές εκθέσεις στο Παρίσι και στην Ελλάδα.