Η Μινωική Κρήτη, Λίκνο του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού
Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και το ταξίδι της στην Κρήτη, είχε ως πρώτο σταθμό τον Άγιο Νικόλαο του Νομού Λασιθίου την Πέμπτη 18 Απριλίου και θα διατρέξει πάνω από 5000 χιλιόμετρα στην ελληνική επικράτεια, έως ότου παραδοθεί στη γαλλική αποστολή, για να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου.
Το πνεύμα της Ολυμπιακής Φλόγας ενώνει τα έθνη. Είναι ένας διαχρονικός και αέναος συμβολισμός που διασχίζει τις χιλιετίες, ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους και εμπλουτίζει τη σημασία τους στην εποχή μας, με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, αναδεικνύοντας τον παγκόσμιο, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα του Ολυμπισμού, που γεννήθηκε στην Μινωική Κρήτη.
Στην καρδιά της τελετής πραγματοποιήθηκε Τελετουργικό Μινωικό Δρώμενο, μια αναβίωση του κόσμου των Μινωιτών, που ταξίδεψε τους θεατές 5000 χρόνια πίσω, στην εποχή του Χαλκού και στον πολιτισμό της Αρχαίας Κρήτης, που ενέπνευσε το πνεύμα των Ολύμπιων Αγώνων. Το Μινωικό αυτό δρώμενο, πραγματοποίησε το «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ελένης Βλάσση και τη συμμετοχή της Ακαδημίας Χορού «Kallia’s Dance» και των μαθητριών του 1ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας. Ήταν μια μαγευτική αναπαράσταση γεμάτη δέος, μια γέφυρα που ενώνει το μακρινό παρελθόν με το παρόν, μεταφέροντας την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν τις ρίζες τους στη Μινωική Κρήτη, καθιερώθηκαν επίσημα στην Ολυμπία, όπου άναψε για πρώτη φορά το φως της Ολυμπιακής Φλόγας το 776 π.Χ. και συνεχίζει να ακτινοβολεί έως και σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων κάθε γενιάς.
Θρύλοι όπως αυτός του Ιδαίου Ηρακλή, που θεωρείται ο εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνουν σχήμα και μορφή σε αυτές τις παραδόσεις. Όταν πήγε στην Αρχαία Ολυμπία, θέλοντας να τιμήσει τους τέσσερις αδελφούς του, Ιάσιο, Παιωναίο, Ίδα και Επιμήδη, δημιούργησε με τα βήματα του μία απόσταση, το πρώτο στάδιο στο οποίο έτρεξαν, ξεκινώντας έτσι μια παράδοση που συνεχίζει για χιλιετίες. Το έπαθλο για τον νικητή Παιωναίο, ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς, σύμβολο τιμής και δόξας.
Ο Μινωικός Πολιτισμός είναι ο πρώτος που άνθισε στο Αιγαίο και που ανέδειξε τον αθλητισμό και τις αρετές του, όπως απεικονίζεται σε αρκετές εικονογραφικές πληροφορίες, ανάγλυφες αναπαραστάσεις σε λίθινα αγγεία, σε τοιχογραφίες, σε εγχάρακτες σκηνές, σε σφραγιδόλιθους, που αναδεικνύουν τις επιδόσεις των Κρητών στα γυμνάσια. Χαρακτηριστική είναι η παράσταση της Κνωσού με τα ταυροκαθάψια, όπου ο ταύρος βρίσκεται σε επιθετική στάση, ενώ συγχρόνως αθλητές και αθλήτριες εκτελούν επικίνδυνες ακροβατικές ασκήσεις στη ράχη του.
Ο Πλάτωνας, με την απλότητα των λόγων του, είχε πει: «ήρχοντο των γυμνασίων πρώτοι μεν Κρήτες». Με αυτά τα λόγια, ο αρχαίος φιλόσοφος περιέγραψε τη μεγάλη παράδοση της Μινωικής Κρήτης στον αθλητισμό και στα αγωνίσματα όπως ο δρόμος, η σφαίρα, ο δίσκος, το ακόντιο, η τοξοβολία, η κωπηλασία, οι αρματοδρομίες, η πάλη και η πυγμαχία που αποτελούσαν το παγκράτιο.
Το φως που εξέπεμπε η Ολυμπιακή Δάδα στο ταξίδι της στην Νομό Λασιθίου, δεν ήταν μόνο ένα σύμβολο ειρήνης, μία υπενθύμιση των αρχαίων καιρών, αλλά και μία δέσμευση για το μέλλον της ανθρωπότητας, που αντλεί δύναμη από τις βαθιές ρίζες του παρελθόντος και φωτίζει την οδό της ανθρώπινης προόδου, υπενθυμίζοντας ότι οι πανανθρώπινες αξίες είναι διαχρονικές.
Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου
Ελένη Βλάσση
Η Μινωική Κρήτη
minoiki-kriti-2.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-2.jpg
minoiki-kriti-5.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-5.jpg
minoiki-kriti-9.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-9.jpg
minoiki-kriti-10.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-10.jpg
minoiki-kriti-12.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-12.jpg
minoiki-kriti-13.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-13.jpg
minoiki-kriti-14.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-14.jpg
minoiki-kriti-18.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-18.jpg
minoiki-kriti-1.jpg
https://www.festivalierapetra.gr/images/2024/minoiki-kriti/minoiki-kriti-1.jpg