ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Δευτέρα 8 Αυγούστου - Πέμπτη 11 Αυγούστου, ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, 19:00 ΕΩΣ 22:00
Έκθεση Φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτοειδησεογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Δημήτρη Μεσσίνη.
ΣEΡΑΓΕΒΟ – Η Πολιορκία.
Η πολιορκία του Σεράγεβο, που 30 χρόνια πριν μπήκε στο επίκεντρο της εστίασης του διακεκριμένου φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη για το EPA (European Press Photo Agency) προκαλεί την ανθρωπιά μας. Οι φωτογραφίες καθηλωτικές, καταγράφουν τα γεγονότα της διαρκέστερης στην σύγχρονη ιστορία πολιορκίας πόλης – 1.425 μέρες από τις 5 Απριλίου 1992 έως τις 29 Φεβρουαρίου 1996 - μέσα από εικόνα καθαρή και σκληρή, χωρίς φτιασίδια, με την χαρακτηριστικά ιδιότυπη εισχώρηση του αυτόπτη μάρτυρα Δημήτρη Μεσσίνη. τόσο στα γεγονότα, όσο και στον ανθρώπινο ψυχισμό της συντριβής.
Το χρονογράφημα ξετυλίγεται με μόνη «αφηγηματική» τεχνική του φωτοειδησεογράφου την σύλληψη της πολυπρισματικής ανθρώπινης απώλειας.
Η έγχρωμη μαρτυρία - αποτύπωση της ανείπωτης συντριβής, που προκαλεί η μανία των πολιορκητών και των πολιορκημένων του Σεράγεβο, σε πρώτο χρόνο προκαλεί έντονα την ευαισθησία του θεατή και σε δεύτερο χρόνο τον οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο εθνικισμός ξημερώνει μόνο το έρεβος:
Ο ζωτικός χώρος της ασφάλειας και της χαράς για κάθε ανθρώπινο ον μεταλλάσσεται στη μέγιστη Δυστοπία, όπου η ζωή ψυχορραγεί.
Οι δηλητηριώδεις κραυγές του αλληλοσπαραγμού χαράσσουν την ατμόσφαιρα για την κλεμμένη αθωότητα, την μαγαρισμένη αξιοπρέπεια, το βεβηλωμένο βιός.
Η φονική ανάσα του εμφυλίου σπαραγμού στριμώχνει την ανθρωπιά να ισούται με μια ακόμα ανάσα, να φωνάζει για το θανατικό και τον θρήνο, το πένθος και το φευγιό.
Κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης κάθε άνθρωπος. Η Μάσα, που 25 χρόνια μετά το φευγιό της, αναγνωρίζει τον εαυτό της στην τελευταία φωτογραφία του αποχαιρετισμού εγκαταλείποντας το Σεράγεβο, δηλώνει στον φωτοειδησεογράφο: «με απελευθερώσατε»!
Στη συντριβή της πολιορκίας του Σεράγεβο ποιός νίκησε;
11.541 νεκροί (1.601 παιδιά),
Πάνω από 50.000 τραυματίες (15.000 κάτω των 18).
Και μπορεί η πολιορκία του Σεράγεβο να έληξε με την Συμφωνία του Dayton το 1995, όμως η φωτογραφική αποτύπωση της πολιτικής της καμένης γης, της δίνης του αλληλοσπαραγμού, του μένους και της προσφυγιάς πολιορκητών και πολιορκημένων μας οδηγεί με τον μονόδρομο της ατόπου απαγωγής στην σιωπηλή επικύρωση σήμερα, 30 χρόνια μετά:
Ο εθνικισμός μπορεί πάντα να μας ωθεί να επανεφεύρουμε επανειλημμένα τη πιο σκοτεινή μας μοίρα.
(Κριτική της Ειρήνης Λίτινα)
Παρασκευή 12 Αυγούστου, Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας, 20:30
- Masterclass από τον Δημήτρη Μεσσίνη με θέμα την Street Photography.