Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Συγκλονιστικές εικόνες που μιλούν από μόνες τους, από την αθρόα συμμετοχή των μαθητών του 1ου , 2ου και 3ου Γυμνάσιου Ιεράπετρας καθώς και του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, που συμμετείχαν στις προβολές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βλάσση, συγκινημένη από την αγάπη αλλά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 4οΔιεθνές Φεστιβάλ είπε χαρακτηριστικά:

« Ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη που μας δείχνετε.  Είναι μεγάλη τιμή για μένα και χαρά που σε αυτήν την αίθουσα καλωσορίζω τα λουλούδια της νέας γενιάς. Πραγματικά χαίρομαι που είστε εδώ. Σας ευχαριστώ που ήρθατε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβολών του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, καθώς και στα επιμορφωτικά σεμινάρια σκηνοθεσίας και σεναρίου που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Παιδιά μου, σήμερα δε σας καλέσαμε εδώ για να παρακολουθήσετε μόνο προβολές, αλλά και για να πάρετε λίγο από το φως και τη γνώση του ντοκιμαντέρ,  αφού ντοκιμαντέρ είναι η καλλιτεχνική άποψη της ζωής και της πραγματικότητας. Θεωρώ, πως είστε η πολλά υποσχόμενη γενιά, που θα πάρει σε λίγο στα χέρια της το μέλλον αυτής της χώρας. Αυτό που συμβαίνει εδώ μέσα είναι συγκλονιστικό. Τα νεανικά βλέμματα, τα καθαρά μάτια γεμάτα ενέργεια και ο ενθουσιασμός που βλέπω μπροστά μου, δικαιώνουν την απόφαση μου να σας δώσουμε την ευκαιρία, ώστε να κάνετε το πρώτο βήμα  στο Διεθνές κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ως ζωντανός θεσμός και εφαλτήριο δημιουργίας,  πραγματοποιεί προβολές και εκπαιδευτικά σεμινάρια σκηνοθεσίας και σεναρίου, ώστε όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε για τον κινηματογράφο, να αποκτήσετε τα εφόδια και την προσωπική σας καλλιτεχνική ταυτότητα.

Είμαι λοιπόν, ανοιχτή ολόψυχα, να στηρίξω κάθε απόφαση σας.  Η οργανωτική και εκπαιδευτική επιτροπή θα σας βοηθήσει με χαρά και θα εκπαιδεύσει  δωρεάν, όποια παιδιά επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, σε ταινίες και στη διεύθυνση φωτογραφίας. Ξέρετε, ότι υπό τη σκέπη του Διεθνούς Φεστιβάλ σας ανοίγονται δρόμοι, επειδή είναι ένας οικουμενικός θεσμός αναγνωρισμένος από όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ του κόσμου, έχει την ευρωπαϊκή ταυτότητα EFFE( Europe for festivals 2017-2018) καθώς τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Κρήτης. Ήδη στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ έχει θέσει υπό την αιγίδα του μια ομάδα νέων δημιουργών από την Ιεράπετρα, ώστε να δημιουργήσουν την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους.

Μιλώντας μέσα από την καρδιά μου, θα σας εξομολογηθώ, ότι σήμερα είναι η ωραιότερη στιγμή στην πορεία του 4ου Φεστιβάλ, γιατί έχω μπροστά μου, νέους ανθρώπους, που σφύζουν από χαρά, δύναμη και πάθος έτοιμους να ακολουθήσουν τους δρόμους που εδώ μαζί θα χαράξουμε για τη ζωή σας.

Επειδή μια εικόνα είναι χιλιάδες λέξεις, ας αφήσουμε τα λόγια και να αρχίσουμε τις προβολές με το ντοκιμαντέρ το ντοκιμαντέρ “Ελαίας δρόμοι” της Ελένης Βλάσση ( Αφιέρωμα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση) καθώς και το Dirty Roses της Petra Terzi ( Αφιέρωμα στις μειονότητες), στα πλαίσια του αφιερώματος:  Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ “Ελαίας δρόμοι”  ανασυνθέτουμε την Ελλάδα από τη Μινωική εποχή ίσα με σήμερα, με μοναδικό σημείο αναφοράς την αρχαιότερη Μινωική Ελιά του κόσμου, στον Αζοριά του Καβουσίου και τη διαπολιτισμική της σημασία στη ζωή των λαών και των πολιτισμών της Μεσογείου. Μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα βρίσκονται πολλά παιδιά που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ και Θα ήθελα να τα ευχαριστήσω για την τιμή που μας έκαναν. Αδρώντας την ευκαιρία, σε αυτήν την κατάμεστη αίθουσα από νέα παιδιά, προσκαλώ όποια από εσάς θέλετε να συμμετέχετε ως ήρωες στο νέο ντοκιμαντέρ που αφορά τους Μικρασιάτες.  Εύχομαι να γίνεται οι πρωταγωνιστές αλλά και οι θεατές αυτού του ντοκιμαντέρ, αφού θα προβληθεί του χρόνου στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Είμαι βαθιά συγκινημένη που είστε εδώ, γι’ αυτό τελειώνοντας θα πω ακόμα κάτι, επειδή το νιώθω.

Από την έναρξη του Φεστιβάλ, έχουμε χιλιάδες κόσμο που παρακολουθεί τις προβολές και τις εκδηλώσεις του. Η σημερινή όμως μέρα είναι αλλιώτικη από τις άλλες. Είναι γεμάτη χαρά, νιάτα και δύναμη. Αυτή τη δύναμη που μου μεταφέρετε εδώ μέσα και γεμίζετε τη ψυχή μου,  σας προσκαλώ να τη διοχετεύσετε στη δημιουργία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα τα παρουσιάσουμε στο δικό μας Φεστιβάλ το Καλοκαίρι. Δώστε σ’ αυτήν την προσπάθεια , όλη σας τη δυναμική και μαζί με τη βοήθεια των καθηγητών σεναρίου και σκηνοθεσίας που βρίσκονται σήμερα δίπλα σας, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε αξιόλογες ταινίες ακόμα και με το κινητό σας τηλέφωνο.  Οι ταινίες σας μέσα από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ, θα προβληθούν και θα προωθηθούν σε 34 Διεθνή Φεστιβάλ του κόσμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, τα σχολεία που συμμετείχαν αλλά και τους καθηγητές, τους συνοδούς και τους γυμνασιάρχες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Εναποθέτω τις ελπίδες μου στη νέα γενιά που σε λίγα χρόνια που με την καθοδήγηση μας θα πάρει τη σκυτάλη του πολιτισμού και είμαι σίγουρη πως πολλοί από εδώ μέσα θα διαπρέψουν στο κινηματογραφικό στερέωμα. »

Η εκδήλωση της Παρασκευής άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και παρακίνησε αρκετά παιδιά και πολίτες  να συμμετάσχουν στις δράσεις και στα σεμινάρια των επόμενων ημερών.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο θεσμός « 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας »,  φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα « Αφιέρωμα: Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.  Το Φεστιβάλ καινοτόμησε με τεράστια επιτυχία,  πραγματοποιώντας εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων σκηνοθεσίας και σεναρίου σε παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από καθηγητές διακεκριμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους στο χώρο.

Η Είσοδος ήταν Δωρεάν σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και υπήρχε πλήρη πρόσβαση στα ΑΜΕΑ.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους !