Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

 

Φέτος το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό. Βέβαια σκοπός του Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του είναι η καταγραφή του Ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στα πέρατα της Γής. Τι σημαίνει όμως πολιτισμός; Την λέξη πολιτισμός δεν μπορεί κανείς να την οριοθετήσει με κάθετες και στενές ερμηνείες. Από την χαραυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα πολιτισμός είναι κάτι που εξελίσσεται που περνάει από την μια γενιά στην άλλη που καταγράφεται στο DNA των ανθρώπων και που άλλοτε ακμάζει και άλλοτε παρακμάζει. Κάθε πολιτισμός εμπεριέχει διάφορα κριτήρια όπως αξίες, ήθη, έθιμα, παιδεία , κουλτούρα και δραστηριότητες, που διαμορφώνουν την ζωή των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Επίσης σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν και άλλα κριτήρια που δείχνουν την ταυτότητα του όπως η φυλή , η θρησκεία , η γλώσσα ,η εθνικότητα ,η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής. Έτσι ο πολιτισμός έχει πλέον αποκτά ονοματεπώνυμο όπως Ελληνικός, Ρωμαικός, Αιγυπτιακός κτλπ.  Όταν η ταυτότητα ενός πολιτισμού διαχέεται σε πολλά γεωγραφικά μέρη, τότε ο πολιτισμός τείνει να γίνει παγκόσμιος πράγμα που το ζούμε στην εποχή μας.

Υπάρχουν πολιτισμοί που στο διάβα των αιώνων έχασαν μεγάλο ποσοστό στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας και χάθηκαν, ωστόσο κάποιοι άφησαν πνευματικά επιτεύγματα ως παγκόσμια κληρονομία. Ένας τέτοιος πολιτισμός ήταν ο αρχαίος Ελληνικός.

 

Το φεστιβάλ λοιπόν φέτος θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ που καταγράφουν σε πολιτιστικά δρώμενα , τη λαογραφία , τη κουλτούρα, τη πολιτιστική συνέχεια των λαών δημιουργώντας έτσι  ένα αρχείο πολιτιστικής ιστορίας χρήσιμο για το μέλλον. Έναν Μπούσουλα δηλαδή για τις νέες γενιές, που θα είναι πολύ σημαντικός. Μετά από δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες  χρόνια κάποιος θα μπορεί να δει  την εικόνα από  πολιτισμούς διαφορετικών λαών του κόσμου, που είτε έχει εξελιχθεί είτε έχει παρακμάσει . Η παρακαταθήκη ενός πολιτιστικού ντοκιμαντέρ έγκειται ότι καταγράφει την συνέχεια , την εξέλιξη της ζωής και τα επιτεύγματα της. Έτσι το Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας βάζει το δικό του λιθάρι στην προβολή της Ελληνικής πολιτισμικής μας ταυτότητας αλλά και του παγκόσμιου πολιτιστικού γιγνεσθαί.