| Προηγούμενη σελίδα | Επιστροφή στην αναζήτηση |

VUČEDOL PARTRIDGE

Ντοκιμαντέρ | 2021 | ΕΓΧ | 51λ

Σύνδεσμος έργου


Περίληψη

VUČEDOL CULTURE (3000.-2500. B.C.) & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ «Ο μεταλλουργός έκανε θείες πράξεις αλλάζοντας τη δομή της φύσης και έτσι έφτασε πιο κοντά στη θεότητα παρά στον κοινό θνητό».

Μπορούμε να εντοπίσουμε οι απαρχές του πολιτισμού Vučedol στην περιοχή της ανατολικής Σλαβονίας και του Srijem. Αυτή η κλιματικά ιδανική περιοχή στον 45ο παράλληλο, με ετήσια αφθονία ηλιοφάνειας, βρίσκεται στην πλουσιότερη γη για γεωργία και κτηνοτροφία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Vučedol διαχωρίζεται από τους προηγούμενους πολιτισμούς με ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα στη μεταλλουργία . Η πρώτη μαζική παραγωγή μετάλλων, τα πρώτα πριόνια και ο πρώτος αληθινός μπρούντζος στον κόσμο έγιναν όλα στους οικισμούς Vučedol. Αρχαία ελληνικά αρχεία και μύθοι μαρτυρούν μια μακρά παράδοση που πηγάζει από το Vučedol.

Η εκπληκτική τεχνολογία αλλαγής της δομής της φύσης –μετατροπή του μεταλλεύματος πρώτα σε υγρό και μετά σε σκληρό μέταλλο επιλεγμένου σχήματος– θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο με τη βοήθεια των μύθων. Με αυτόν τον τρόπο ο μεταλλικός τροχός, που άλλαξε τη δομή της φύσης, έγινε κάτι πιο κοντά σε μια θεότητα παρά στους κοινούς θνητούς. Έγινε αυτός που επικοινωνεί με το υπερφυσικό. Μύθοι που προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου αναφέρουν ότι τα μέταλλα προέρχονται από τον άλλο κόσμο και ότι μόνο ο μεταλλουργός ξέρει πώς να τα αποκτήσει. Πρέπει να περάσει τα σύνορα μεταξύ των κόσμων για να αποκτήσει μέταλλο, όπως ένας σαμάνος περνά τα σύνορα στον άλλο κόσμο, και έτσι αυτό γίνεται το μεγαλύτερο μυστικό του μεταλλουργού, όσο και το μεγαλύτερο μυστικό του σαμάνου.

Μετά την υιοθέτηση της μεταλλουργίας από τον πληθυσμό Vučedol, άρχισαν να εξαπλώνονται προς τα απαραίτητα κοιτάσματα πρώτων υλών και μεταλλευμάτων στην Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στο βορρά, καθώς και στην Αδριατική, μέσω Η Κροατία και η Βοσνία μέχρι την Αλβανία και μέσω της δυτικής Σερβίας στο Αιγαίο Πέλαγος στην ανατολική Ελλάδα. Έφτασαν ή διέσχισαν τα εδάφη των σημερινών 13 ευρωπαϊκών χωρών.


Σκηνοθέτης: Darko Puharić
Έίδος: Ντοκιμαντέρ
Έτος ολοκλήρωσης: 2021
Χώρα προέλευσης: Κροατία

Φωτογραφίες

Τρέιλερ

Συντελεστές

Σκηνοθέτης

Σεναριογράφος

Παραγωγός

Συμμετοχή

Επιστροφή στην αναζήτηση
Προηγούμενη σελίδα