Το 4ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας Awards θα έχει φέτος την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει τον Ορέστη Ανδρεαδάκη ως πρόεδρο της Φετινής μας κριτικής επιτροπής. Ο Ορέστης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Γεννημένος το 1963 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι ένας Έλληνας επαγγελματίας του κινηματογράφου που έχει υπηρετήσει την τέχνη με διάφορες ιδιότητες: ως κριτικός ταινιών, ως τηλεοπτικός παρουσιαστής για κινηματογραφικά θέματα, συντάκτης και διευθυντής σε σχετικά έντυπα, ενώ επίσης εργάζεται στα πλαίσια της διοργάνωσης κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Από το 1986 μέχρι και το 1991 έζησε κατά διαστήματα στη Γαλλία και στην Ελβετία,όπου παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας, ιστορίας της τέχνης, θεωρίας του κινηματογράφου, καθώς και μαθήματα ζωγραφικής και εικαστικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθεσίας και παραγωγής σε γαλλικές ταινίες και τηλεταινίες.

Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Η Αυγή» και στο περιοδικό «Σινεμά», το οποίο διηύθυνε από το 2007. Από το 1995 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel ως κινηματογραφικός συντάκτης, δημιουργώντας τον επόμενο χρόνο την εκπομπή για θέματα κινηματογράφου με τίτλο «Ραντεβού για Σινεμά».

Από το 1994 μέχρι και το 2000 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως συντονιστής, παρουσιαστής και μεταφραστής των συνεντεύξεων Τύπου. Από το Μάιο του 2016 ανέλαβε καθήκοντα Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ύστερα από εισήγηση της γενικής διευθύντριας Ελίζ Ζαλαντό.

Το 1995 συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Στα πλαίσια αυτού εργάστηκε ως Διευθυντής Συντονισμού και Επικοινωνίας και από το 2007 μέχρι σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ. Το 2011 συμμετείχε στην ίδρυση του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου «Athens Open Air Film Festival».

Το 2013 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.