Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2014 άνοιξε τις πύλες του, το περασμένο Σάββατο με μια άψογα οργανωμένη φαντασμαγορική τελετή που θύμιζε τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου στην παραλιακή πλατεία πίσω από το Δημαρχείο.
Στην όμορφη πόλη της Ιεράπετρας μέχρι τις 19 Αυγούστου θα χτυπά η καρδιά των δημιουργών του ποιοτικού ντοκιμαντέρ με σπουδαίες παρουσίες στην τελετή έναρξης Πρώτη και καλύτερη εκείνη του 88χρονου "πατριάρχη" του κινηματογράφου και της σκηνοθεσίας Νίκου Κούνδουρου, που αν και τραυματίας στο πόδι, κατηφόρισε από τον Άγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα και τιμήθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ελένη Βλάσση.
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος κινηματογραφικής ταινίας, που πραγματεύεται ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά ή άλλα θέματα , για την παρουσίαση των οποίων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία. Πρόκειται λοιπόν για μία <<καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας>>, σύμφωνα με τον Γκρίερσον.
Το 1οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου να προβάλει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, και φιλοξενεί στη Νύμφη του Λιβυκού, παραγωγούς, σκηνοθέτες και άλλους συντελεστές, οι οποίοι αποτελούν<<το άλφα και το ωμέγα>> στην δημιουργία του Ντοκιμαντέρ.
"Στόχος των συντελεστών και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (AMKE) <<Χρυσέα>>, που στηρίζει το εν λόγω πολιτιστικό δρώμενο, είναι να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην δημιουργία μίας διαρκώς εξελισσόμενης διοργάνωσης, η οποία θα προσφέρει στον θεατή ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στην πνευματική του καλλιέργεια. Διεκδικούμε μια ολοένα και αυξανόμενη διεθνή εμβέλεια, καθώς και τον εμπλουτισμό του Θεσμού με πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα προσφέρουν όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά και επιμόρφωση των νέων καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την Τέχνη του Ντοκιμαντέρ" λέει χαρακτηριστικά η Ελένη Βλάσση που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε αυτό το φεστιβάλ.
"Η συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελεί κύριο μέλημα των διοργανωτών, κι αυτό γιατί η παιδεία και η καλλιέργεια του πνεύματος θεωρούμε πως είναι απαραίτητα εφόδια για την ζωή μας", προσθέτει.
Η Ιεράπετρα θα φιλοξενεί μία εμβληματική και αντιπροσωπευτική κιβωτό από πρωτοεμφανιζόμενα και μη ντοκιμαντέρ, με σκοπό να ταξιδέψει τους θεατές σε ένα συναρπαστικό κόσμο εμπειριών και γνώσεων.
Στην τελετή έναρξης στην παραλιακή πλατεία Ιεράπετρας κέρδισαν τις εντυπώσεις οι διοργανωτές με πολιτιστικά δρώμενα , όπου πήραν μέρος η ‘’Μινωική Αυλή’’, οι σύλλογοι της πόλης και πολλοί εθελοντές. Προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ «Χρυσή» της Ελένης Βλάσση και « οι Νύμφες του Ηιndu Kush» της κας Ανέττας Παπαθανασίου .Η ομάδα και η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας αποτελείται από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ.
Κος Ruard Wallis de Vries, Freelance Publisher, Festival Organizer
Κα Ανέττα Παπαθανασίου Σκηνοθέτης
Κος Α. Κόκκινος Σκηνοθέτης
Κος Ι. Σολδάτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Υπεύθυνος του Κέντρου Κινηματογράφου
Κος Ι. Σμαραγδής Σκηνοθέτης
Κος Α.Καλογερόπουλος Δ/ντης Φωτογραφίας.
 
chrysea 150