Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - (ΡΙΖΑΡΗ 2, ΑΘΗΝΑ)

• Ώρα προσέλευσης - 15:30
• Ώρα 16:30 - 17:15 - Προβολή του ντοκιμαντέρ " Ένας θεός γεννιέται "
• Ώρα 17:20 - Έναρξη των διαλέξεων, Απαγγελία του Ύμνου στο Δικταίο Δία και τιμητική μνεία των συντελεστών

Τα θέματα των διαλέξεων είναι τα εξής:

1. Θέμα: Το Δικταίο Άνδρο τόπος γέννησης του Δία και η Λατώ τόπος γέννησης του Ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νεάρχου.
    Ομιλητής: Αδαμάντιος (Μάκης) Κρασσανάκης – Επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών και φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής.
    Ώρα:17:20 έως 17:30
    Διάρκεια: 10 λεπτά

2. Θέμα: Οι μύθοι του Δία.
    Ομιλητής: Ιωάννης Στεφανάκης - Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου
    Ώρα:17:35 έως 17:45
    Διάρκεια: 10 λεπτά

3. Θέμα: Οι θεόσταλτοι νόμοι του Μίνωα και η υιοθέτησή τους από τις Πόλεις – Κράτη (Αθήνα – Σπάρτη)
    Ομιλητής: Χρήστος Ηλιόπουλος – Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
    Ώρα: 17:50 έως 18:00
    Διάρκεια:10 λεπτά

4. Θέμα: Το Δικταίο Άντρο, ως το σπουδαιότερο ιερό λατρευτικό σπήλαιο της Κρήτης και η επιρροή του μύθου της γέννησης του Δία στον ελληνικό πολιτισμό.
    Ομιλήτρια: Δέσποινα Δαμιανάκη Ουρανού - Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Συλλόγου των Λασιθιωτών «Ο Δικταίος»
    Ώρα: 18:10 έως 18:20
    Διάρκεια: 10 λεπτά

5. Θέμα: Το ιερό του Δικταίου Δία, η Δίκτη και η Ιεράπυτνα.
    Ορκος Ιεραπυτνίων Εφήβων «Ομνύω ταν Εστίαν, και αοράτρον κληίδα, και Δικταίον και Ήραν και Αθαναίαν ωλερίαν και Αθαναίαν πολιάδα και Αθαναία σαμωνίαν και Απόλλωνα πυθιον και Λατώ και Άρτεμιν και Άρεαν και Αφροδίταν και Κορήτας και Νύμφας και τως Κύρβαντας και θεούς πάντας και πάσας ει μεν εγώ ευνοήσω τοις πάσι Ιεραπιτνίοις τον άπαντα Χρόνον, απλούς καια δόλως και δη τοπον αυτόν φιλον και εχθρον έξω και πολεμήσω από χώρας παντί σθενει ου και οι επιστάττοντες Ιεραπύτνιοι και τα ο δίκαιον δω….
    Ομιλήτρια: Δήμητρα Μαρκοπούλου – Πρόεδρος των Ιεραπετριτών της Αττικής
    Ώρα:18:25 έως 18:35
    Διάρκεια: 10 λεπτά

6. Θέμα: Ο μύθος της γέννησης του Δία ως συμβολικό σημείο αναφοράς της σύνδεσης της Μινωικής Κοινωνίας με την Κοινωνία των Αχαιών.
    Ομιλητής: Φίλιππος Νικολόπουλος ( Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας – Συγγραφέας – Πρώην Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης)
    Ώρα: 18:40 έως 18:50
    Διάρκεια: 10 λεπτά

7. Θέμα: Η σημασία της συμμετοχής των Κρητών τοξοτών στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου.
    Ομιλητής: Αριστοτέλης Καλέντζης, Επιστημονικός Σύμβουλος
    Ώρα: 19:00 έως 19:10
    Διάρκεια: 10 λεπτά

Θα ακολουθήσει τιμητική μνεία σε συντελεστές.